top of page
Näyttökuva 2022-11-16 kello 13.55_edited.jpg


31 päivän rukoushaaste

Mekin olemme Jumalan tekoa,

luotuja Kristuksen Jeesuksen yhteyteen

toteuttamaan niitä hyviä tekoja,

joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut.

EF. 2:10

TUNNETKO OLEVASI KUIN KUKKA, JOKA ON LUOTU NIITYLLE MUTTA JOKA YRITTÄÄ ELÄÄ METSÄMAASSA?

Uskon, että ihminen kukoistaa yhteydessä Jumalaan. Digimaailmassa huomiostamme kilpailee kuitenkin niin moni asia, että yhteyttä Jumalaan täytyy tietoisesti harjoitella.

31 päivän rukoushaaste kannustaa pysymään yhteydessä Jeesukseen pitkin päivää ja tekemään kaikki hänen kanssaan. 

 

Tule mukaan 31 päivän rukoushaasteeseen 2.1.–1.2.2024!

Haasteessa ovat mukana Aikamedia ja Kutsumushautomo, jonka Facebook- ja Instagram-tileillä julkaistaan joka päivälle oma raamatunkohta. Raamatunkohdat voi ladata myös täältä.

  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram
Haaste pähkinänkuoressa

 

Muistuta itseäsi 31 päivän ajan Jumalan läsnäolosta esimerkiksi:

 

Kuuntele haastevideo (Kutsumushautomon hartaus #11) painamalla kuvan Kuuntele-nappulaa.
 

Lisävinkkejä saat liittymällä Kutsumuspäiväkirjailijan sähköpostilistalle (lomake alla). Sähköpostilistan kautta saat myös linkin lyhyisiin (n. 10. min.) aamurukoushetkiin, joita järjestetään haasteen ajan arkiaamuisin klo 9.00.

 

Old Alarm Clock
Mitä tehdä, kun kello piippaa?

Puhelimeen asennettu hälytys on kenties tehokkain muistutus. Istumatyötä tekeville hälytys on kätevä myös siksi, että se voi muistuttaa samalla työasennon vaihtamisesta. Mutta mitä siis pitäisi tehdä, kun kello piippaa tai muistilappu osuu silmään?

  • Käännä ajatuksesi Jumalaan. Muistuta itseäsi Jumalan rakkaudesta ja uskollisuudesta sekä siitä, että hänen valtakuntansa on tätä näkyvää maailmaa todellisempi.

  • Ota Jeesus mukaan pääsi sisäiseen keskusteluun. Kerro hänelle, mitä juuri nyt tunnet ja ajattelet. Jumala on kiinnostunut elämästäsi samalla tavalla kuin isä lapsensa elämästä. Hän haluaa olla kanssasi ja osoittaa sinulle rakkauttaan.

  • Usein noissa hetkissä Jumala antaa mieleesi ajatuksia, esimerkiksi muistuttaa pyytämään apua käsillä olevaan ongelmaan, ihmissuhdepulmaan tai työtehtävään. Joskus hän tuo mieleesi jonkun ihmisen, jota haluaa sinun muistavan rukouksin tai jolle hän haluaa sinun lähettävän rohkaisevan viestin. Jos olet liikkeellä, voit siunata näkemiäsi ihmisiä tai vaikkapa edessäsi hidastelevan auton kuljettajaa.

  • Joinakin hetkinä kellon soidessa huomaat tekeväsi tai ajattelevasi jotakin vähemmän rakentavaa tai jopa tuhoisaa. Silloin voit tunnustaa syntisi Jumalalle ja pyytää hänen apuaan. Jos koet kehotusta esimerkiksi pyytä anteeksi joltakulta, se kannattaa tehdä heti. Jos annat ajatuksen hautautua muiden ajatusten alle, se todennäköisesti unohtuu. Lisäksi kuuliaisuus kokemallemme Jumalan kehotukselle kasvattaa kykyämme kuulla hänen ääntään.

  • Hälytyksen piipatessa voit myös mietiskellä päivän raamatunkohtaa tai jotakuta muuta itsellesi tärkeää jaetta. Esimerkiksi Isä meidän -rukous on aina ajankohtainen.

 

Miten minusta tuli rukoilija?

Innostuin Jumalan läsnäolon ja yhteyden harjoittamisesta ensimmäisen kerran syksyllä 2012, jolloin työstin väitöskirjaani. Toivuin vielä jonkinasteisesta uupumuksesta ja vuosia kestäneestä unettomuudesta, ja oli päiviä, jolloin vain tuijotin tietokoneen näppäimiä tai avattua kirjan sivua. Koin itseni saamattomaksi epäonnistujaksi, joka heittää elämänsä hukkaan.

 

Sitten sain käsiini John Burken Mielen muutos -kirjan (Päivä 2012), jossa hän kuvaa kehittämäänsä 60–60-kokeilua – tapaa pysyä jatkuvassa yhteydessä Jumalaan kuudenkymmenen päivän ajan vähintään kuudenkymmenen minuutin välein. Burken johtamassa Gateway-seurakunnassa tulokset olivat ihmeelliset: rauhattomuuden ja riippuvuuden riivaamat ihmiset saivat rauhan ja vapauden, ihmissuhteet alkoivat eheytyä ja Jumalan johdatus näkyä arjessa ihmeellisin tavoin.

 

Myös minulle kokeilu muodostui käänteentekeväksi niin jumalasuhteeni, mieleni hyvinvoinnin kuin tutkimuksenikin näkökulmasta. Jälkeenpäin näen, että tuo syksy oli alku myös kirjailijan uralleni. Koen, että Jumala opetti minut työskentelemään itsenäisesti ja tehokkaasti sekä avasi ideoita pulppuavan luovuuden lähteen, josta ammennan edelleen. Lisäksi unettomuuden vaivaama mieleni virkistyi, kun aloin nähdä Jumalan läsnäoloa ja kauneutta ympärilläni: luonnossa, läheisissä ja tulevaisuudessa. 

 

Vuosia myöhemmin vanhempainvapaalla löysin Veli Laurentiuksen klassikkoteoksen Jumalan läsnäolon harjoitus (Päivä 2006) ja tunsin saavani tuosta karmeliittamunkista sielunveljen ja hengellisen mentorin. Useita kertoja huonojen öiden jälkeen koin, että Jumalan voima ja ilo virtasivat minuun, kun sain viettää aikaa hänen kanssaan. Tuona aikana ymmärsin myös entistä syvemmin Psalmin 73:28 sanat, joiden mukaan syvin onnellisuutemme lähde on Jumalassa.

 

Veli Laurentius kirjoittakin:

Älkää unohtako Jumalaa! Ajatelkaa häntä usein. Palvokaa häntä lakkaamatta. Eläkää ja kuolkaa hänen kanssaan. Se on kristittyjen todellista toimintaa; sanalla sanoen: se on ammattimme ja toimemme.

Ps. Kirjoitin Jumalan läsnäolon harjoittamisesta myös Ristin Voittoon kolumnin, jonka voi lukea täältä.

Rukous ja Raamattu kuuluvat yhteen

Raamatun tutkiminen ja raamatunjakeiden mietiskely ohjaavat meitä Jumalan läheisyyteen. Voit syventää rukoushaastetta esimerkiksi seuraavien kirjojen avulla:

Kuulolla.webp

Kuulolla – Johdatusta joka päivä

Maarit Erosen Syvälle Sanaan -menetelmä on käytännönläheinen lähestymistapa Raamatun tutkimiseen. Kuulolla-työkirja sisältää johdatusta käsittelevän raamatuntutkimisohjelman, jonka voi käydä läpi kolmessa kuukaudessa tai rauhassa omaan tahtiin. Uusin teos, Koko painolla, painottuu luottamuksen opetteluun. Työkirjat sopivat sekä henkilökohtaiseen työskentelyyn että pienryhmän avuksi.

MicrosoftTeams-image.png

DBS – Lue, ymmärrä ja sovella Raamattua

Stefan Sigfrids esittelee kirjassa DBS (Discovery Bible Studies) -menetelmän, joka on löytämisen prosessi. Ensimmäinen askel on Raamatun lukeminen, sitten luettu kerrotaan uudelleen omin sanoin. Lopuksi on tarkoitus muuttaa omaa elämää niin, että se on sopusoinnussa sanan kanssa, ja kertoa ainakin yhdelle henkilölle, mitä kokee Jumalan opettaneen raamatunkohdan kautta. 

MicrosoftTeams-image (7).png

Kirjojen kirja I & II

Professorit Gordon D. Fee ja Douglas Stuart tarjoavat yleistajuisia oivalluksia Raamatun tulkintaan (osa 1) ja Raamatun kirjojen ymmärtämiseen (osa 2).

Kirjat toimivat erinomaisena apuvälineenä niin teologian opiskelijalle kuin jumalasuhteensa syventämistä kaipaavalle kristitylle.

bottom of page